Vad är en kommun?
En kommun är ett område som är territoriellt avgränsat och fungerar som en administrativ enhet för självstyre på lokal nivå. Sverige har 290 kommuner (primärkommuner) som är utspridda över landets 21 län. Ifall man gör en internationell jämförelse är Sveriges kommuner stora till ytan och omfattar generellt såväl tätbebyggda områden som landsbygd. Det är kommunallagen som stiftades 1992 som reglerar kommunernas verksamhet och det är regeringen som beslutar ifall en kommun ska bildas. Det är regeringen som bestämmer kommunens namn medan det är kommunen själv som bestämmer kommunens vapen.
Historia
Förr i tiden kallades kommunerna i Sverige för socken och samtliga ärenden behandlades av sockenstämman. I mitten av 1800-talet ändrades detta då de kyrkliga ärendena lämnades till kyrkorådet. Sockennämnden fick istället ta hand om de borgerliga frågorna som exempelvis hälsovården. På 1860-talet avskaffades socknen som en administrativ enhet. De världsliga uppgifterna skildes från de kyrkliga och församlingen blev kyrkans grundorganisation medan de världsliga grundenheterna sedan fick benämningen kommuner.
Verksamhet
Varje svensk kommun har en kommunfullmäktige, en folkvald församling samt en kommunstyrelse. Verksamheten finansieras av statsbidrag, kommunalskatter samt olika avgifter. Beslut inom kommunen kan överklagas genom förvaltningsbesvär eller laglighetsprövning. Enligt lag ansvarar kommunerna för bland annat socialtjänsten, omsorgen, räddningstjänsten, ordning och säkerhet samt det offentliga skolväsendet. Kommunerna sysslar även frivilligt med en del verksamheter som kan röra sig om ämnen som bostäder, näringslivet, mottagande av flyktingar samt energiförsörjning.