Allmänt om släktforskning
Släktforskning är en populär hobby både i Sverige och i flera andra länder. För det mesta bedrivs denna typ av forskning av privatpersoner som är intresserade av att spåra sitt biologiska ursprung samt biologiska släkt. Det finns även de som ägnar sig åt släktforskning på professionell nivå som exempelvis skriver biografier för encyklopedier eller hjälper privatpersoner med att släktforska. Forskningen förekommer även som hjälpvetenskap vid vetenskapliga utredningar angående sjukdomars eventuella ärftlighet samt vid historisk forskning.
Tillvägagångssätt
Vid släktforskning gör man vanligen schematiska uppställningar i form av en stamtavla eller antavla. I stamtavlan redogörs avkomlingarna till en viss person medan man i en antavla redovisar en persons härstamning eller förfäder. Ifall man jämför internationellt så är det ovanligt enkelt att släktforska i Sverige på grund av kyrkoböckerna med information ända från 1600-talet. Dessa böcker är bevarade i landsarkiven och de böcker som används mest är vigsel-, döds- samt födelseböcker. Ifall man söker information som går längre tillbaka än 1600-talet blir forskningen mer avancerad eftersom materialet är betydligt svårare att få tag på.
Släktforskningsföreningar
Idag finns det flera olika släktforskarföreningar varav den äldsta är Genealogiska Föreningen. På 1980-talet grundades Föreningen för datorhjälp i släktforskningen. Föreningen fick en stor betydelse för utvecklade genealogiska databaser i Sverige. Idag finns det särskilda databaser som är anpassade för just släktforskning. Dessa databaser finns tillgängliga i lokaler i exempelvis stora bibliotek samt på universitetsbibliotekens webbplatser.